Friday, March 5, 2010

Dunia kini..

" Teruk betul la sekarang." bebel Hafizuddin , yang juga merupakan guru pelatih disekolah saya.

"Nape,judin tiba-tiba mu duk bebel sorang-sorang ni" tanya saya. " takdok la, ni berita hari ni.., seorang pelajar tingkatan tiga di rogol bergilir-gilir oleh 15 orang lelaki." Maklum beliau bersungguh-sungguh sambil matanya melihat laptop.

"Macam-macam kes sosial sekarang ni" ulas beliau lagi. Guru-guru praktikal yang lain khusyuk mendengar penjelasan beliau yang persis gaya seorang YB yang risau akan masalah rakyatnya.

"Mu ada baca tentang kes budak kecil meninggal sebab gewe mok dia" tanya saya pada beliau. Sengaja untuk bincang isu semasa dengan yang lain.

"Mesti lah baca, Gila sungguh. Dah anak meninggal. Pastu mok dio pulak hamil. Lepas tu cakap tu bukan anak teman lelaki. Pastu anak siapa? Dia dah lama bercerai. Teruk sungguh" Ulas Hafizuddin lagi.

"Cerita apa pulak tu, tak tau pun" tanya cikgu praktikal yang lain. Mungkin yang lain tidak membaca cerita itu. Jadi mereka agak terawang-awang bila kami berbincang dua tiga kes sosial yang berlaku di negara ini.

"Ni mesti kes tak tengok berita atau baca paper ni" usik Fikri sambil menggelengkan kepala.

Saya menerangkan semula kes-kes yang berlaku semenjak dua menjak ini. Alhamdulillah walaupun berjauhan dengan sahabat-sahabat seperjuangan, Allah kurniakan saya sahabat-sahabat sepraktikal yang sentiasa suka berbincang. Hafizuddin merupakan seorang blogger yang sangat aktif selalu suka membawa isu-isu semasa dan suka berbincang. Sekurang-kurangkan bila 'free time' otak kami berfikir dengan perbincangan yang sihat.

Itulah realiti keruntuhan moral pada hari ini. Bagaimana seorang pelajar yang berumur 15 tahun boleh ikut lelaki yang baru dikenali. Natijahnya lihat la kesannya. Saya terfikir apa perasaan 15 orang lelaki tersebut. Seronokkah mereka? Bahagiakah mereka? Sungguh tidak melampau saya katakan mereka persis binatang yang sangat gelojoh, hanya ada nafsu tapi sudah hilang kewarasan akal !!

Jika lihat kes adik Humairah yang diterajang oleh teman wanita ibunya. Akhirnya anak yang tidak bersalah menemui ajal. Manakala dalam rahim ibunya, terbentuk satu janin yang tiada dosanya tapi akan dilhirkan ke dunia atas dosa dan nafsu ibu dan ayahnya.

Saya bagitahu Hafizuddin " Kenapa tidak kahwin terus. Pelik sungguh. Kalau dah halal nak buat apa pun tiada masalah. Kalau tidak ada duit, dah ada tanggungjawab sama-samalah cari. Rezeki perlu usaha"

"Ntah la jaa"..jawab beliau. Seakan-akan tiada ayat lagi untuk dikeluarkan.

" Alah, geram sungguh. Kalau timbul kes macam ni mulalah perempuan nak disalahkan. Lelaki tu bukan nak sedar" Celah seorang kawan saya yang lain.

"Perempuan yang tidak menolak." balas yang lain pula..

"Tidak ada siapa yang salah, lelaki ke perempuan ke. Sama. Kalau dua-dua pandai fikir tak jadi macam ni" Sampuk saya, sengaja mententeramkan keadaan. Semua diam, tanda setuju.

Tapi betul. Masing-masing kena sedar. Perempuan kena sedar tanggungjawab mereka untuk tutup aurat dan jaga pandangan. Lelaki juga begitu.

Semalam. 5 mac 2010 merupakan cuti peristiwa sekolah saya disebabkan 4 mac 2010 Hari Sukan Tahunan. Saya adakan kelas tambahan dengan kelas 4 Teknik di makmal komputer. Saya sengaja hendak menggunakan komputer hari itu. Alhamdulillah ramai yang hadir. Pelajar yang selalu tidak hadir kelas juga hadir. Sungguh-sungguh saya pesan pada dia untuk hadir. Dan Alhamdulillah dia hadir. Terharu saya.

Diakhir pembelajaran saya tunjukkan mereka video. Satu tentang ibu dan satu tentang sahabat. Semua pelajar diam. Saya tahu mereka tersentuh dengan video itu.

" Anak-anak cikgu. Memang selama kita kenal tidak pernah cikgu marah kamu. Tidak pernah sekali. Itu kamu tahu kan? Anak-anak, bila kamu degil cikgu tegur kamu. Kamu perasan kan, walaupun ada antara kamu tidak datang kelas tapi cikgu sentiasa sebut nama kamu. Kamu tahu kenapa? Cikgu sayangkan kamu. Cikgu selalu sebut-sebut nama kamu bukan sengaja. Itu doa cikgu untuk kamu. Kamu lihatkan video tadi. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan. Anak-anak, kamu umpama permata buat cikgu. Tiada yang lebih. Semua sama bagi cikgu. Mungkin setengah dari kamu berfikir, kenapa aku harus rajin sebab aku memang tak pandai..Kenapa anak-anak berfikiran sedemikian...Ingat kamu semua anugerah dari Allah ke dunia ni...Cikgu berdiri di depan bukan sekadar nak ajar sains..Cikgu akan berbangga dengan kamu suatu hari nanti jika kamu berjaya..tapi kamu kena ingat..Jika kamu menjadi Doktor yang berjaya, arkitek yang berjaya tapi kamu tidak berguna pada masyarakat..pentingkan diri sendiri...itu akan buatkan cikgu sedih, sebab cikgu sudah gagal mendidik kamu menjadi manusia berguna walapun kamu berjaya pada kaca mata manusia" Mereka diam seribu kata. Saya sambung lagi..

"Ada dengar kes seorang pelajar perempuan di rogol 15 lelaki" mereka gelang Pelajar perempuan terlopong mulut. Muka berkerut.

Saya beralih ke pelajar lelaki...

"Anak-anak cikgu, cikgu nak tanya. Kalau la yang kena rogol tu adik kamu. Agak-agak kamu cari tak 15 orang lelaki tadi" tanya saya..

"Cikgu bukan kata 15 orang. seorang pun kami belasah sampai lunyai" balas meraka.

Alhamdulillah mereka faham maksud yang saya nak sampaikan.

"Boys and girls, cikgu tidak mahu campur urusan peribadi kamu. Cikgu tak nak tanya samada kamu ada bercouple ke tak. Tak guna jika kamu mengaku depan cikgu. Kamu mungkin boleh menipu cikgu. Sebab perasaan 'suka' , 'cinta', 'sayang' itu hadir tanpa kita sedar. Cuma satu benda cikgu nak pesan. Jaga diri kamu baik perempuan mahupun lelaki. Kamu sudah besar. Boleh berfikir. Ingat, seorang manusia itu tidak akan melalkukan kejahatan jika dia berada dalam keimanan...Ingat pesanan cikgu. Mungkin nanti bukan cikgu lagi yang akan berdiri disini lagi untuk bercakap dengan kamu. Kita belum pasti ada lagi ke tidak peluang kedua..

." Ingat dalam hidup kita jangan tinggal apa?

"SOLAT DAN DOA CIKGU" jawab mereka.

Mereka sudah sedia maklum jawapan itu. Saya sudah latih mereka di hari pertma saya masuk kelas...Sungguh merekalah pelajar merekalah kawan...

No comments: