Thursday, September 2, 2010

Lamunan yang entah kemana


Ramadhan kian melabuhkan tirai..Saya tidak tahu kenapa 10 Ramadhan terakhir ini hati rasa gundah. Rasa tidak tenang. Tidak tahu kenapa.Puas muhasabah diri namun masih tidak ketemu jawapan yang menenangkan jiwa..Semalam, sempat saya bersembang dengan abang chik saya tentang kelebihan Ramadhan, tentang 10 terakhir Ramadhan. Hati amat menggamit merindui keluarga. Itukah puncanya? Tidak juga. Perasaan rindu dan cinta saya pada mereka sudah sebati dalam jiwa walaupun sangat jarang bertemu. Perasaan rindu dan cinta itulah yang membuatkan saya masih gagah berdiri sehingga hari ini..

Ramadhan 1431H banyak membawa titik tolok dalam diri saya.Perubahan yang saya diluar jangkaan saya. Ramadhan kali ini juga Allah makbulkan doa saya supaya pulihkan kesihatan saya. Alhamdulillah, kata ustaz saya makin baik cuma saya perlu istiqamah dalam amalan. Terasa juga kelainan dalam diri saya. Terasa makin tenang dan yakin.

Namun, hati ini masih dihantui persoalan. Saya sendiri tidak tahu apa persoalan. Apa lagi jawapan dia. Seringkali saya termenung sekarang. Tidak tahu lamunan itu untuk apa. Lamunan itu tidak tahu hendak dicampak ke mana. Allahurabbi , terasa sarat sangat keadaan ini..

Minggu lepas, sudah usai satu program yang sudah lama dirancang. Program yang diadakan di Senawang. Sungguh hati terasa tenang bila selesai laksankan tanggungjawab. Tapi entah, sekembalinya dari Senawang. Hati ini ditimbulkan pelbagai soalan. Bukan satu tapi lebih. Apa? Kenapa? Huh, saya tiada jawapan..Puas pujuk hati..Puas tenangkan hati dengan ayat-ayat Allah. Tapi masih tidak dapat jawapan. Malah pokok persoalan pun menjadi makin rumit. Jawapan dia ada. Tapi jawapan dia tidak siapa dapat berikan pada saya. Jawapan dalam pengetahuan Allah..

Terkenang Ramadhan tahun lepas..Tekanan sangat hebat. Air mata pasti jatuh tatkala terkenangkan Ramadhan itu..Biarlah yang lepas itu berlalu. Kini apa kesudahan Ramadhan tahun ini? Sekali lagi saya termenung...Termenung yang entah kemana akan jatuh titik noktahnya..Moga berbakinya Ramadhan yang masih ada ini, Allah beri jawapan pada persoalan yang Dia campakkan pada saya...Allah menguji, sebab dia merindui rinthan kita...Tapi kita?..Dengan sangat ya Allah aku ingin tahu apa persoalannya dan apa jawapannya...

p/s: Abang-abang sudah bertanya, macamana pakaian raya tahun ni. Tema hijau yang mereka tetapkan. Entah la..Diri masih tidak bernafsu mencari pakaian raya. Pernah jumpa beberapa helai. Tapi hati masih tidak terbuka untuk membeli. Jubah hijau masih tidak saya cari lagi untuk raya tahun ini..

2 comments:

khaulah mujahidah said...

salam dipenghujung ramadhan..

semoga terus diberikan kekuatan dan kesabaran dalam apa jua rentak yang direncana..

yg terbaik, insyaAllah..

Norhafizawati said...

syukran kinah =)