Sunday, October 25, 2009

NASIHAT DAN BIMBINGAN UNTUK PUTERA PUTERIKU-BAHAGIAN 1

NASIHAT DAN BIMBINGAN UNTUK PUTERA PUTERIKU
OLEH: SYEIKH ALI THANTAWI

KEPADA PUTERIKUWahai puteriku...
Aku seorang bapa yang sedang memasuki usia lima puluh tahun. Usia muda aku lewati, aku tinggalkan kenangan, impian, lamunan-lamunan dengan segala ujian-ujian dunia. Dengarlah ucapan dan kata-kataku. Ucapan Haq yang aku sampaikan secara jelas dan mudah.

Wahai puteriku...
Banyak aku menulis, sering aku menyeru dan mengajak umat untuk menegakkan akhlak. Menjunjung budi pekerti mulia, membanteras segala bentuk kerosakan jiwa dan mengendali nafsu syahwat untuk melawan dan membanteras keruntuhan moral.
Semua itu berterusan aku sampaikan, aku tulis dan khutbahkan...sehingga pena yang aku gunakan menjadi tumpul dan lidahku menjadi kelu. Namun, tetap tiada hasil yang aku perolehi. Kemungkaran tetap berleluasa tanpa kita mampu untuk membanterasnya.
Disetiap pelusuk negara perbuatan mungkar terus kita temui, semakin banyak dalam pelbagai bentuk. Wanita semakin berani dan tidak malu-malu untuk membuka auratnya. Tubuhnya ditonjol-tonjolkan, pergaulan bebas muda-mudi bertambah menjolok. Semua itu bergerak melanda negara demi negara, tanpa satu negara Islam yang mampu mengelak.
Sebagai contoh Negara Syria yang terkenal dengan keserasian akhlak yang sangat ketat menjaga kehormatan diri dengan menutup auratnya, sekarang ???Para wanitanya berpakain terbuka mempertontonkan lengan dan paha, punggung dan dada. Kita gagal, dan aku kira kita tidak akan berjaya. Tahukah engkau apa penyebabnya?
Sebabnya ialah sehingga hari ini kita belum menemui pintu ke arah pemulihan dan kita tidak tahu jalannya.

Wahai puteriku...
Pintu pemulihan ada dihadapanmu. Kunci pintu itu ada ditanganmu. Jika engkau meyakininya dan engkau berusaha untuk memasuki pintu itu, maka keadaan akan berubah dan menjaadi baik.
Engkau benar puteriku, bahawa kaum lelakilah yang mula-mula melangah menempuh jalan dosa, bukan wanita. Tetapi ingat, bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu, mereka tidak akan berkeras melangkah masuk. Engkaulah yang membuka pintu kepadanya untuk masuk.
Engkau berkata kepada pencuri: “ silakan masuk”..dan setelah engkau kecurian barulah tersedar. Ketika itu barulah engkau berteriak... “Tolong....tolong...aku kecurian”.
Seandainya engkau tahu bahawa lelaki itu serigala dan engkau adalah kambing, pasti engkau akan lari seperti larinya kambing dalam ancaman cengkaman serigala.

No comments: